Geloof&Leef

de megabeving binnenkort?

Duizenden kleine aardbevingen troffen OPNIEUW diep onder westelijk Washington, Oregon en British Columbia en geven aan dat de Cascadia-megabeving binnenkort komt

Door Vreemde geluiden -19 december 202014439

Duizenden kleine aardbevingen troffen de Cascadia-subductiezone tijdens een nieuw slow-slip-evenement in 2020
Duizenden kleine aardbevingen troffen de Cascadia-subductiezone tijdens een nieuw slow-slip-evenement in 2020

Een zwerm van duizenden kleine aardbevingen diep onder het westen van Washington, Oregon en British Columbia begon opnieuw in oktober 2020.

Deze kleine aardbevingen vinden 40 tot 60 mijl diep plaats, waar de onderste plaat van de oceanische Juan de Fuca-plaat naar het continent (Noord-Amerikaanse plaat) beweegt en uiteindelijk onder het continent (Noord-Amerikaanse plaat) langs de Cascadia Subduction Zone wordt geschoven.

Wat zijn stille aardbevingen?

Deze kleine trillingen worden ‘stille aardbevingen’ genoemd, die een diepe trilling en langzame slip hebben. Gezamenlijk bewegen ze voldoende om het aardoppervlak in de buurt enigszins te veranderen. De kleine epicentra knallen als die plaat glijdt. Ze duren weken totdat het evenement voorbij is.

Deze stille aardbevingen geven de equivalente energie vrij van een aardbeving met een kracht van 6 .

Wetenschappers wisten niet eens dat deze langzaam evoluerende aardbevingen 20 jaar geleden bestonden.

” Misschien 2002, 2003 – dat we begonnen te beseffen dat deze bevingen diep onder het westen van Washington plaatsvinden “, zei Steve Malone, seismoloog en emeritus hoogleraar van de Universiteit van Washington.

Malone blijft deze gebeurtenissen volgen en kijken naar wat ze ons mogelijk zouden kunnen vertellen over de gigantische mega-aardbevingen die Washington naar verwachting opnieuw zal meemaken.

Stille aardbevingen komen voor in subductiezones

Dit soort stille aardbevingen worden nu over de hele wereld aangetroffen, meestal waar aardkorstplaten die oceaanbodems vormen onder continentale korst worden geduwd.

De wetenschappelijke term voor deze aardkorstbotsing wordt subductie genoemd. Als het onderste uiteinde van de plaat echter rustig en onopgemerkt beweegt, is de dalende oceaanplaat niet zo buigzaam als hij dichter bij het oppervlak komt. Meestal is het vergrendeld en komt het pas vrij als er voldoende energie is opgebouwd die wrijving met de continentale plaat het niet kan tegenhouden. 

Hoe vaak dit slot breekt bij een gigantische aardbeving, hangt af van waar je bent. De laatste keer dat het gebeurde onder Washington en een groot deel van de westkust was in januari 1700, in wat de Cascadia Subduction Zone wordt genoemd. De subductiezone loopt van Cape Mendocino in het noorden van Californië, langs Oregon, Washington en voor Vancouver Island, BC

Subductie-aardbevingen zijn gewelddadig en kunnen oplopen tot magnitude 9, inclusief de grote aardbeving in Tohoku in maart 2011 in het noordoosten van Japan , die een tsunami veroorzaakte, het falen van een kerncentrale en het verlies van meer dan 15.000 levens. 

Maar kunnen stille aardbevingen of diepe trillingen erop wijzen dat er een grote aardbeving op komst is, of op zijn minst een venster creëren wanneer de kans groter is? 

Een theorie is dat het zou kunnen bijdragen aan de trekkracht op de vergrendelde plaat erboven, en op een dag een enorme aardbeving zou veroorzaken.

Er is echter geen duidelijke correlatie over de hele wereld tussen diepe tremor gevolgd door een enorme aardbeving in de subductiezone.

Schmalzle et al., 2014 onthulden de locaties waar de plaat is vergrendeld (waar wrijving slip tussen de twee platen voorkomt) langs de Cascadia-subductiezone.

In deze afgesloten delen treden grote aardbevingen op als de sluis abrupt wordt doorbroken. Langzame slipgebeurtenissen treden echter in het algemeen op in een gebied dat verschoven is ten opzichte van het vergrendelde gedeelte van het plaatinterface.

Dit betekent dat deze gebeurtenissen op dit moment minder waarschijnlijk grote aardbevingen veroorzaken dan wanneer ze zich aan de rand van de afgesloten zone zouden bevinden.

gevarenzone langs cascadia-breukzone als gevolg van studie van langzame slipgebeurtenissen
gevarenzone langs cascadia-breukzone als gevolg van studie van slow-slipgebeurtenissen: Figuur A) Tijdgemiddelde episodische tremor en slipsnelheid (kleuren) en contouren van detectiedichtheid van trillingen (bruine lijnen) op de Cascadia-plaatinterface (gewijzigd van Bartlow, 2020 ). Figuur B) Hetzelfde als A, maar met een vergelijking met de locatie van de vergrendelde zone (rode en gele kleuren) van Schmalzle et al. (2014).

Het is echter mogelijk dat de episodische trillings- en slipgebeurtenissen na verloop van tijd dichter naar de vergrendelde zone zullen migreren. Als dit zou gebeuren, kan dit erop wijzen dat de volgende grote aardbeving aan de horizon staat.

Het is ook mogelijk dat slow-slip-evenementen groter of vaker voorkomen wanneer een grote aardbeving op handen is.

Voorlopig is het goede nieuws dat het belangrijkste gebied van episodische tremor en uitglijden in Cascadia zich in een gebied bevindt zonder vergrendeling. Maar de megaquake langs de Cascadia Subduction Zone is te laat en kan elk moment uitbarsten. Dus wees voorbereid en zorg voor een aardbevingsplan, want Cascadia is niet voor de lol!

bron:/strangesounds.org