Geloof&Leef

lichtflitsen op maan

Mysterieuze lichtflitsen waargenomen op het oppervlak van de maan

Jasper Hamill Vrijdag 31 mei 2019 17:41

Something strange is happening on the moon (Image: Getty)

Er gebeurt iets raars op de maan (Afbeelding: Getty)

Wetenschappers hebben een bod uitgebracht om mysterieuze lichtflitsen op het oppervlak van de maan te observeren en te begrijpen. De ‘voorbijgaande lichtgevende maanverschijnselen’ komen meerdere keren per week voor en verlichten delen van het maanlandschap voor een korte periode voordat ze verdwijnen. Soms is ook een omgekeerd effect waargenomen dat ervoor zorgt dat het maanoppervlak donkerder wordt. Hoewel er verschillende theorieën zijn over de oorsprong van de maanmysterielichten, zijn ze nog niet volledig verklaard. Nu hebben astronomen van Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) in Beieren, Duitsland, een telescoop opgericht die kunstmatige intelligentie zal gebruiken om de flitsen automatisch te detecteren. Wanneer een uitbarsting van licht wordt opgemerkt, verzamelt de telescoop video of foto’s van de fenomenen die zullen worden bestudeerd om wetenschappers te helpen de flitsen te begrijpen.

‘De zogenaamde voorbijgaande maanverschijnselen zijn al sinds de jaren vijftig bekend, maar ze zijn niet voldoende systematisch en langdurig waargenomen’, zegt Hakan Kayal, hoogleraar ruimtevaarttechnologie.

Kayal heeft een hypothese over de oorzaak van de langduriger flitsen en hoopt deze theorie te bewijzen. ‘Seismische activiteiten werden ook op de maan waargenomen’, voegde de professor eraan toe. ‘Wanneer het oppervlak beweegt, kunnen gassen die zonlicht reflecteren, uit het binnenste van de maan ontsnappen. Dit zou de lichtverschijnselen verklaren, waarvan sommige uren duren. “Er is echter momenteel geen verklaring voor de kortere flitsen. ‘De wetenschap weet niet precies hoe deze verschijnselen op de maan voorkomen. Maar het heeft geprobeerd om ze uit te leggen: de impact van een meteoor bijvoorbeeld zou een korte glans moeten veroorzaken, ‘zei de universiteit in een verklaring. ‘Dergelijke flitsen kunnen ook optreden wanneer elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind reageren met maanstof.

Lees het Engelse artikel op metro.co.uk